Når de fleste tænker solceller til kolonihaven, tænker de dyre investeringer i solcellerpaneler på taget, men der er også andre muligheder...
Når de fleste tænker solceller til kolonihaven, tænker de dyre investeringer i solcellepaneler på taget, men der også andre muligheder. Det er måske ikke alle der lige føler for at lægge større beløb for at få installeret solceller på taget, eller få fræset og gravet ledninger på plads. På den anden side er der mange der måske godt kunne bruge mere belysning eller simpelthen mangler strømkilder i kolonihaven eller sommerhuset. I denne artikel ser vi på hvilke alternativer der ellers er til rådighed.
1. Strøm til telefoner, pads, bærbare og lignende
Hvis du har brug for flere muligheder for at lade din elektronik op imens du slanger dig i solen, så er der masser af muligheder. Her er et eksempel:
Hvis du bare skal bruge strøm til din elektronik, kan du sagtens nøjes med at smide et solcellepanel ud på græsset, og koble en powerbank til. Billedet ovenover er et 20W panel, og dette skulle være rigeligt til et par telefoner og en pad, selv i blandet vejr. I modsætning til hvad der foregår på billedet, er det dog anbefalelsesværdigt at koble en powerbank til solcellepanelet i stedet for at koble telefoner og pads direkte til.
For det første er det smarte ved en powerbank at du bare kan koble den til, og glemme alt om den indtil du på et tidspunkt skal bruge noget strøm - telefonen, på den anden side, vil man nok ikke undvære hele dagen imens den forsøger at samle alt den potentielle strøm der ellers ville 'gå tabt' fordi der ikke var noget koblet til.
For det andet kan en powerbank have en langt større kapacitet end eksempelvis en telefon, og derfor er den netop egnet til at ligge og samle strøm en hel dag. Dette er også smart fordi der som oftest vil være tidspunkter hvor der er en sky for solen, og det kunne jo være lige dér du ellers ville have opladet din telefon - dette vil ikke være et problem med en powerbank tilkoblet.
For det tredje er det ikke alle telefoner og pads der er lige vilde med at skulle tage imod strøm direkte fra solcellepaneler - nogle gange er de simpelthen for følsomme ift. hvad de vil tage imod. Dette er til gengæld ikke tilfældet for powerbanks, og man kan på den anden side sagtens oplade alle telefoner og pads fra powerbanks.
Du kan her se flere valgmuligheder for solcelle opladere.
Hvis du gerne vil læse mere om hvad man skal tænke over når man er på udgik efter en solcelle oplader, kan du her læse vores 'Guide til Valg af Solcelleoplader'.
2. Oplysning af skur, udhus eller holdeplads
Hvis du har et skur, en indkørsel eller andet sted hvor det ville være rart at der automatisk blev oplyst når man bevægede sig i området, så findes der enkle løsninger, som er lette at sætte op, og som fungerer godt og stabilt året rundt - også i de mørke vintermåneder. Her er et par eksempler:
Evo SMD er en solcelle projektør som tænder ved bevægelse. Den kommer med et stort solcellepanel med indbygget batteri, og lyser kraftigt nok til at oplyse eksempelvis en indkørsel eller carport. Dertil kan følsomheden (for bevægelse, altså) og lysetiden indstilles. Dertil er der lang ledning mellem panelet og selve lampen, hvilket tillader at man kan sætte panelet et godt sted hvor der ikke falder for meget skygge, pegende mod syd. Og hvis blot panelet sættes i en god position, virker lampen året rundt, år efter år.
Hvis man ønsker belysning inden i et skur, hvor man ikke som sådan opholder sig, er der en oplagt og meget nem måde at fikse det på.
Selve lampen er let at sætte og, og ledningen mellem lampen og solcellepanelet tillader at man kan placere solcellepanelet oven på skurets tag så det får masser af sol, imens selve lampen sidder indenfor. Idet man formodentlig ikke gå ind og ud af skuret 50-100 gange i løbet af natten, kan denne anordning fint fungerer året rundt.
3. Hyggebelysning
Kolonihavehuset er netop et sted hvor mange ofte nyder at gøre noget ud af haven. Ud over den slag lamper man ville benytte til, af rent praktiske årsager, at lyse havegangen op, er der nærmest uendeligt mange muligheder for at pifte alt fra blomsterbede, vægge, hegn, låger og plæner op med hyggelig belysning. Her er nogle enkelte eksempler.
Lys din havegang op:
Giv blomsterbedet et ekstra pust ved skumringstid:
4. Buske og træer kan også hygges omkring!
Hvis du er til hygge og pynt, så pas på! Man kan hurtigt blive grebet af alle mulighederne. Det ene fører til det andet... Pludselig er man nået langt ud af disse forførende, spændende veje - og det sige at mange aldrig fandt deres vej tilbage!
5. Vandfald i haven - på solceller
Vi har været igennem nogle af de mere praktiske elementer med strøm til dine gadgets, samt oplysning af mørke områder som det fjerntliggende skur. Nu bevæger vi os fra hyggebelysning og over til en anden form for hygge i haven - lyden af rislende vand.
Dette kan gøres på mange måder, og i mange størrelser, afhængig af dine ambitioner. Herunder ser du et par billeder af den helt nemme løsning, til at starte med:
Men faktisk har vi en hel artikel som dækker alt om hvordan du selv kan installere minivandfald i haven - fra den nemme løsning som ses ovenover, og til mere sindrige, krævende projekter for dem som har mod på det.
Hvis den slags interesserer dig, kan du her læse vores artikel om vandspil til haven.
Har du en kolonihave eller et sommerhus som tidligere har haft en mangel, håber vi at du her har fundet lidt inspiration til alternative løsninger :-)