Solcelle spots

Udendørs LED spots der kører på solceller - specifikt designede til nordiske vejr- og lysforhold. Alle vores solcellelamper er af den bedste kvalitet rustfrit stål og designede til at kunne modstå såvel frost og efterårs-storme. Solcelle spotlights og spots er en let og miljø-rigtig måde at få dekorativt lys på siden af dit hus eller ved et skur uden behov for at skulle trække ledninger til strømnettet. Desuden kan solcelle spots bruges som arbejdslamper - belejligt selvforsynende med GRØN ENERGI.

Læs mere Læs mindre
pr. side

15 varer

Faldende orden
pr. side

Guide til brug af udendørs spot med solceller

 

Hvad er en spotlampe?

Spotlampen har sin oprindelse i teatrets verden hvor den blev brugt til at fremhæve hovedrollerne. Det man placerede i spotlyset, var det man ønskede verden skulle se.

Det samme gør sig gældende ved brug af spotlights i landskabet – de bruges til at trække opmærksomheden hen på eksempelvis særlig flot arkitektur eller bevoksning. I modsætning til floodlights, som kaster lys over et stort område, har spotlights en smallere, mere fokuseret stråle af lys som kun fokuserer på én ting af gangen.

 

Spotlampe til dit hus

Intentionen med at oplyse dit hus er ikke at oversvømme det med lys – så ser det bare overbelyst ud ligesom om dagen. Idéen er derimod selektivt at udvælge områder hvor man kan lege med lysets fald eller fremhæve visse elementer af arkitekturen.

 

Placering of afstand
Hvis man f.eks. ønsker at oplyse en mur der ikke har nogen vinduer, kan man placere lamperne så deres lyskegler overlapper omtrent halvvejs oppe ad muren. Ved brug af en en 60º lyskegle svarer det til en afstand på omtrent 4,5 meter for et 2-etagers hus. Hvis muren har vinduer, kan man placere et spot mellem hver vindue, samt et til højre og venstre for de yderste vinduer. Placér hvert spot omtrent 30 cm fra muren hvis der ikke er noget der står i vejen, som f.eks. buske – ellers må afstanden øges. Sæt vinklen så centeret af spotlyset spreder sig op mod toppen af muren.

 

Søjler
Hvis du har søjler, er de et oplagt mål for belysning. En enkelt lampe omkring 15-20 centimeter fra søjlens base er ideelt. Benyt gerne en meget smal lyskegle (12º) til høje søjler. Brug 24º til 36º lyskegler til lavere eller tykkere søjler. Uanset hvad, ser søjler klart bedst ud hvis de belyses fra bunden og op.

 

Flere etager
Et af målene med at oplyse arkitekturen er at vise struktur og form selv når det er meget mørkt. Dette lykkes kun hvis de øvre dele af huset oplyses sammen med de nedre denne. Det kan være vanskeligt at opnå idet lamperne til det formål bedst placeres i tagrender eller tagudhæng. En alternativ metode er at placere et spot med en smal lyskegle på jorden, og sigte på undersiden af de øverste tagudhæng. Her må man passe på at lyskeglen ikke spreder sig så den rammer et vindue.

 

Idé til udendørs LED spot: oplys dine træer

Der er mange grunde til at lyse træerne i haven op. De kan se super flotte ud med et lys der kommer nedefra, og lyser op i træet – særligt hvis man har et japansk lønnetræ. Derudover kan lyset være med til at afgrænser din ejendom, hvis træerne er placeret til det.

 

Små og mellemstørrelses træer
Unge træer og pyntetræer kræver som regel kun ét spotlight. Hvis træet er lavt og smalt, er en 24º spot som regel passende. Hvis træer at lavt men bredt, kan man eksempelvis bruge to 60º spots i stedet. Lamperne kan placeres under træet, en lille meter fra stammen. Eller én kan placeres under træet, mens den anden placeres uden for trækronen med en bred nok lyskegle til at oplyse hele trækronens bredde.

 

Høje, smalle træer
Høje, smalle træer kræver kun et spotlight placeret tæt ved træets base med en lyskegle bred nok til at omfavne hele træets krone. Man kan dog også bruge to hvis man ønsker bedre dækning og kraftigere oplysning.

 

Store, brede træer
Større og ældre træer som en voksen eg, for eksempel, kræver altid mere end et enkelt spotlight. Brug gerne 60º lyskegler, og placér et spot en lille halv meter fra træets base, og ret det så det oplyser træets stamme. Placér andre lys ude omkring den ydre grænse af træets krone. Hvis kronen er meget tæt, kan man placere nogle af lamperne langt nok uden for kronens ydre grænse til at man også kan få lys på de øvre dele af træet.

Antallet af spots man bruger i sådan et tilfælde afhænger af budgettet, og hvor vidt man ønsker at træet skal være fokuspunktet i det større design. Ligesom ved arkitektur, er det ønskværdigt at få lyset til at vise hele træets form, hvilket ikke altid er nemt med store, brede træer – men resultatet kan være imponerende.

 

Udendørs spots og andre elemeter i landskabet

 

Pavilloner
Hvis man ønsker en pavillon oplyst, kan det gøres på to måder, afhængig af hvilken type pavillon der er tale om – indefra og udefra. Hvis man oplyser indefra, kan det gøres med et meget lille spotlys (med 60º lyskegle) fastgjort omkring centeret af loftet, pegende lige nedad (altså, ikke en telt-pavillon). Udefra kan lamperne placeres omkring en lille halv meter fra stolperne, hvorfra de lyser op mod tagudhænget.

 

Patioer og terrasser
Ud over deck-lys og patio-lys, kan man belyse disse overflader meget fint fra grenene af nærtstående træer. Nedadpegende spotlights placeres så de lyser gennem blade og grene, hvilket, hvis gjort med omhu, kan skabe en måneskærsagtigt mosaik af dansende lys.

 

Statuer og skulpturer
Ideelt set belyst ovenfra i en 45º vinkel – med rette lys kan statuer komme til live i natten. Årsagen til at ovenlys er at foretrække, er at man ved belysning nedefra kan skabe en ”monster” effekt. Hvis du af den eller anden årsag er nødsaget til at belyse nedefra, så eksperimentér med forskellige positioner indtil du finder den mest flatterende måde af få skyggerne til at falde på.

 

Damme og små vandfald
Her er det igen mest naturligt at kaste lyset ovenfra, men hvis dette ikke er muligt så sørg for at placere lamperne i vinkler som fremhæver de rigtige elementer uden af kaste refleksioner af lys i øjnene på de iagttagende. Hvis du har den rigtige type lamper, er det bestemt også en mulighed at lyse vandet op nedefra.