Overvejer du at anskaffe dig solcellelamper, men er lidt i tvivl om præcis hvilke typer og modeller? Så er du havnet det rigtige sted! I denne guide kan du læse om:
- Fordelene ved brug af solcellelamper frem for almindelig belysning
- Hvad du skal se efter, hvis du er på jagt efter kvalitets solcellebelysning
- Hvilke solcellelamper der virker uden for sommersæsonen
- Hvordan du sætter solcellelamper op så du får det meste ud af dem
1. Hvorfor overveje solcellelamper frem for almindelig udendørs belysning?
Solcellelamper har en række fordele frem for almindelig udendørs belysning på strømnettet:
- Intet behov for at trække ledninger. Du kan sætte lamperne op præcis hvor du har brug for dem – også i de fjerneste egne af din grund.
- Solcellelamper er enkle at sætte op selv og der er ingen omkostninger forbundet med etableringen af strøm, evt. elektrikerhjælp.
- Solcellelamper er gratis i strøm og fuldstændigt selvkørende på solenergi - med andre ord: 0 kr. i elregning.
- Solcellelamper kører på GRØN ENERGI direkte fra solen, og sparer derfor ikke alene strømregningen, men også miljøet.
2. Solcellelamper til helårsbrug i Danmark?
Solcellelamper kan virke fint i Danmark, selv uden for sommeren, hvis du køber lamper der er designede til nordiske lysforhold og vejr. Dette lader sig gøre hovedsageligt grundet opfindelsen af LED-pæren som bruger strømmen meget mere effektivt, og derfor kan lyse længe på ganske lidt strøm.
MEN det er som bekendt ikke hovedparten af solcellelamper der virker om vinteren. Det kræver at de er designede på den rigtige måde med lande som Danmark i mente.
3. Hvad skal der så til for at de fungerer om vinteren?
Hvis lampen skal virke tilfredsstillende, kræver det at der er taget hensyn til fire ting:
1) Solcellepanelet størrelse vs. strømforbrug
Solcellepanelet skal være stort nok - det er jo herfra strømmen genereres. Mange solcellelamper - selv dem i bedre kvalitet - er designede til at fungere i sydligere egne af verden, og har altså slet ikke store nok solcellepaneler til at kunne producere nogen videre strøm om vinteren.
Dertil skal man også tænke i hvad det er panelet skal være stor nok til. Er det et panel til en lampe der giver 40 eller 120 Lumens? Altså med andre ord, hvor kraftigt lyser lampen? Det er muligt at lampen med de 120 Lumens har et panel der er dobbelt så stort som lampen med 40 Lumens, men den vil stadig lyse kortere tid når den bruger 3 gange (120/40 Lumens) så meget strøm (man kan godt regne med at der er et omtrentligt lineært forhold mellem antallet af Lumens og strømforbrug).
Endnu en ting er om det er en lampe der lyser konstant, eller en der tænder ved bevægelse, og så slukker igen efter kort tid. Disse to forskellige typer vil jo have et meget forskelligt strømforbrug!
2) Mulighed for at indstille solcellepanelet
Her vil jeg ind på muligheden for at indstille solcellepanelet. Det er nemlig helt afgørende hvilken vinkel solen stråler har på solcellepanelet. Der genereres mest muligt strøm når solen står i en 90 graders vinkel på panelet. Om vinteren er det umuligt overhovedet at komme tæt på dette hvis lampen er bygget så solcellepanlet kun kan pege lige op i luften.
Her kan man skelne mellem to generelle typer af lamper: dem der har solcellepanelet indbygget, og dem der har solcellepanelet separat (med en ledning imellem). For lamperne med indbygget solcellepanel, er det derfor også en vigtig faktor at se på hvilken retning panelet peger i. Peger det lige om i luften, eller omtrent 45 grader skråt? Dette er særligt vigtigt om vinteren hvor solens bane er lav. Så hvis panelet peget opad, skal der et væsentligt større panel til at opnå samme effekt.
Dette kan være en stor fordel for de lamper der har et separat solcellepanel, idet du kan placere panelet som du vil. Dertil er det ofte noget større fordi det ikke skal passe på lampen, og så kan du gemme det lidt af vejen oppe på taget eller i tulipanerne (hvis det kan placeres så det ikke får for meget skygge).
Dette leder os videre til det næste - og i princippet allervigtigste - punkt...
3) Opsætning
Selv den bedste lampe kommer ikke til at præstere godt om vinteren hvis man sætter den på nordsiden af et hus! Det kan ikke understreges nok at en optimal position i forhold til solen er helt afgørende for hvordan en solcellelampe præsterer.
Hvad er så en optimal indstilling? Det er optimalt at indstille panelet så det peger mod syd, og omtrent 45 grader opad. Dertil skal det gerne være i en position hvor der ikke er noget der skygger for lampen, og dermed forhindrer solens stråler i at ramme panelet i løbet af dagen.
4) Batterikapacitet
Hvis batteriet kun har stor nok kapacitet til at indeholde strøm til en enkel nat, bliver solcellelampen meget afhængig af vejret. Så den vil måske lyse fint på en solrig vinterdag og nærmest overhovedet ikke på en skyet vinterdag. Hvis batteriet derimod har kapacitet til 2-3 dage, kan en solrig dag til dels kompensere for en skyet dag dagen efter, og lampen vil lyse meget mere stabilt.
5) Holdbarhed
Dertil er der en anden ting som ikke som sådan har direkte indflydelse på lampens præstation, men derimod på dens holdbarhed, og evne til at fungere godt år efter år i alt slags vejr. Dette kaldes også "Ingress Protection" eller IP-klasser.
Systemet består af bogstaverne IP efterfulgt af to tal. Det første tal efter IP fortæller hvordan produktet rangerer i forhold til beskyttelse mod faste objekter. Det andet tal er et udtryk for produktets evne til at modstå vand. F.eks. er Evo SMD solcelle lampe IP56 rated, hvilket vil sige at den er rigtig godt beskyttet mod vand. Du kan læse mere om IP-klasser her: Udendørsbelysning
4. Hvilke lamper anbefaler vi, og hvorfor?
Det afhænger naturligvis af hvad du skal bruge dine lamper til, men lad os starte med nogle eksempler på nogle af de lamper der erfaringsmæssigt virker rigtig godt om vinteren, samt en forklaring om hvorfor de virker så godt. Dette vil gøre det nemmere for dig, kære læser, at bedømme fremtidige solcellelamper du måtte støde på.
Lamper som fungerer om vinteren
Her på SolarCamp har vi et større udvalg af solcellelamper, som er producerede af den anderkendte engelske producent, .
Disse er nogle af de bedste solcellelamper man kan få på markedet i Europa. De er designede til at kunne bruges i nordiske lande året rundt og til at tilfredsstille efterspørgslen på solcellebelysning i god kvalitet, og et stilfuldt og moderne design.
designer solcellebelysning til lande som Danmark og England efter de principper vi nævnte foroven. Solcellepanelerne er gjort større, mange lamper har skrå eller separate solcellepaneler, flere lamper har sensorfunktioner, og nogle endda mulighed for USB opladning til understøttelse i de mørkeste måneder.
Herunder et kig på nogle af de bedste solcellelamper til helårsbrug:
Som du kan se på billedet, er det et floodlight. Hvorfor klarer den sig godt om vinteren? Hvis du har læst afsnittene ovenover, har du sikkert nogle gode bud, men jeg gennemgår det alligevel.
Solcellepanelet
Lampen har for det første et ret stort solcellepanel. Større panel = mere strøm. Dertil er panelet frit (og ikke indbygget i en større lampe), og kan placeres i en god vinkel, hvilket vil sige pegende mod syd, og 45 grader opad.
Typen
Dette er en sensor-lampe, hvilket straks afsløres af sensoren som sidder lige under selve pæren. Det vil sige at den kun tænder når der er bevægelse i nærheden, og kort tid efter slukker den igen. Så i stedet for at skulle lyse op til 8 timer på en nat, lyser den måske 10 minutter, afhængigt af hvor travlt der er i området hvor lampen sættes op. Selvsagt gør dette en afgørende forskel, hvilket tillader at lampen til gengæld kan lyse meget kraftigt når den så er tændt.
Sensor-lamper klarer sig generelt godt om vinteren, hvis de er udstyret med et bare nogen lunde ordenligt solcellepanel.
Man tænker måske umiddelbart at en lyskæde næppe kan være blandt belysning der kan klare sig godt om vinteren, for den har jo 100 eller måske endda 300 LED pærer. Men det kan den godt - det kræver bare 2 ting: den skal have et stort, justerbart solcellepanel, og så skal det placeres korrekt.
Hvis man klikker sig ind på lyskædens side, kan man se at den har et større solcellepanel end de normale lyskæder på solceller, så den del er i vinkel, men hvis man placerer panelet på nordsiden af et hus, kunne det være dobbelt så stort, og det ville alligevel ikke være nok. Placering er vigtig, men hvis den er i orden, er der ingen problemer. Dertil hjælper det også at Lumify modellen har 2 indstillinger: en almindelig til om vinteren, og en med mere lys til om sommeren. Dette er med til at sikre en god præstation året rundt.
Hvis man klikker på billedet, vil man hurtigt opdage hvorfor denne lampe er med på listen. Den klarer sig bedre end andre modeller af samme type (altså spyd til at sætte i jorden) fordi den har et særligt solcellepanel med et design der ikke alene fordobler arealet, men også gør det muligt at justere den ekstra halvdel skråt opad.
Som vi tidligere har gennemgået, er dette essentielt for at fange solen i en vinkel der er tæt på de 90 grader - særligt om vinteren hvor solens bane er lav. På grund af dette, kan denne lampe også fungere tilfredsstillende om vinteren.
Okay, lad os se om du kan gætte hvorfor Henley lampen klarer sig bedre om vinteren end "normale" solcellelamper på spyd...
Hvis du tænkte at lampen har en paddehatteagtig udformning som giver plads til et solcellepanel med et areal der er flere gange større end det man finder på den gennemsnitlige lampe, ja så havde du ret. Den kan ikke indstille panelet skråt, men til gengæld er det bare meget stort. Fint nok!
Dertil har lampen to forskellige indstillinger til lysstyrken, hvilket tillader at man kan spare på strømmen og vinteren, om nødvendigt - super smart!
Opsummering
Okay, nu tror jeg det står klart hvad der er det vigtigste at se efter:
- Solcellepanelets areal
- Muligheden for at indstille solcellepanelet skråt
- Antal Lumen (og muligheden for at indstille denne efter årstiden) i forhold til solcellepanelets størrelse
Til gengæld er det ikke centralt at du hænger dig i tekniske detaljer om de enkelte komponenter. Et høj kvalitet batteri og solcelle hjælper mest på levetiden, men er - i forhold til lystid om vinteren - detaljer der drukner i effekten af de tre punkter nævnt lige ovenfor. Fordelen ved disse tre punkter er desuden at de er nemme at se eller læse sig frem til, så det også er praktisk muligt at vurdere når man står og skal vælge.
Tillykke, du er nu (næsten) ekspert i at vælge god solcellebelysning!
Billigere – og dekorativ – solcelle belysning
Men hvad så hvis du bare skal bruge noget belysning eller pynt om sommeren? Ligesom med så meget andet i denne verden, får du hvad du betaler for. Hvis du køber solcellelamper i et supermarked til 50 kr. stykket, kan du ikke forvente at lamperne lyser særligt kraftigt eller at solcellepanelet er kraftigt nok til at oplade lamperne om vinteren. Dertil er der en risiko for at de hurtigere går til i vind og vejr end de dyrere lamper.
Dermed ikke sagt at billige solcellelamper ikke kan virke fortrinligt og være både dekorative, sjove og festlige i haven. Desuden kommer de i designs der er lidt mindre sterile at se på end Silverlight lamperne, som er meget stilrene. Solcellebelysning kommer i dag i så mange forskellige kreative afskygninger at der skulle være rig mulighed for at dekorere haven til perfektion.
Alle billigere solcellelamper og anden dekorativ belysning virker næsten altid efter hensigten om sommeren, og i nogle tilfælde også om foråret og efteråret. Selvom de sjældent lyser så kraftigt at de decideret kan oplyse stier og lignende, er dette også irrelevant, da det ikke er deres tiltænkte funktion. De kan nemlig sagtens give en hyggelig belysning og ekstra ”touch” til din have, indkørsel og lignende. Produkter af disse typer kan har ofte en lidt lavere IP-rating, og kan tillige forgå i stærk frost, så det kan være en god idé at tage dem ind i de koldeste vintermåneder.
Så konklusionen? De fungerer rigtig fint om sommeren, så hvis du køber lamperne med det for øje, skal du nok blive glad for dem!
Hvad kunne eksempler på denne type "hyggebelysning" være? Her er 3 hurtige:
Du ved nu allerede alt hvad du skal vide for at kunne træffe nogle informerede beslutninger når du shopper lamper, men...
Nu vi har dig her, vil vi udnytte din hang til at læse endeløse tekster på skærme, frem for at se på din kæreste, kramme dine børn, og alt sådan noget højtideligt fnidder-fnadder.
Solcellelamper kan være praktiske hjemme i haven, men vidste du at de faktisk ændrer skolebørns vilkår rundt omkring i verden, samt øger sikkerheden, og - naturligvis - giver anledning til endnu mere luksuriøse, overdesignede og udflippede, flydende boliger...? Se selv her...
5. Bag om solcellelamper - projekter i ind- og udland
Projekt: Lys i Afrika
20.000 mennesker i Uganda får nu lys, takket være JEEP, danske Energy Nord A/S og dets kunder.
Hvor solcellelamper i Danmark kan være et udtryk for at man ikke gider trække en ledning, gerne vil spare på strømregningen eller gerne vil "kaste en sten i havet" for grøn energi, er det helt anderledes lavpraktiske årsager der driver dette solcelleprojekt i Uganda, startet af ildsjælen Ruth Kiwanuka og hendes firma JEEP i 2013 i samarbejde med Energy Nord A/S.
I Uganda bliver der nemlig mørkt om aftenen - HELT mørkt - på en måde vi ikke kan forestille os i Danmark: For mørkt til man kan arbejde, lave lektier ordentligt eller endda lege. Normalt bruger man petroleumslamper til at lyse op med, men de er både brandfarlige, giver et svagt lys, og væsken er giftig. Man må desuden spare på den dyre petroleum, så al aktivitet stopper, når det er blevet mørkt, og man har spist. Men nu har omkring 20.000 familier altså med dansk hjælp fået en solcelle-lampe, der lyser op om aftenen.
De små solcellelamper kaldes "little Sun" og kan købes ekstremt billigt af de lokale, som et resultat af støtten fra Energi Nord A/S og deres kunder, der støtter projektet med 2 øre per kWh. Lamperne oplades om dagen i solen, og kan efter mørkets frembrud give et kraftigt lys, der minder om det fra en arkitektlampe. For familierne kan denne lille lampe have endeløst stor betydning, da den muliggør at man kan arbejde og have andre aktiviteter efter mørkets frembrud og samtidig spare penge.
Læs mere om projektet, og find ud af hvordan du kan være med til at støtte her:
Projektets hjemmeside: Lys i Afrika
Projekt: Sustainable Development For All - MwangaBora (Solcellelamper) af genbrugsmateriale
Evans Wadongo er en ung mand fra Kenya, der har studeret i mange år. Desværre havde hans familie, som så mange andre, ikke råd til elektrisk lys, så han måtte studere i lyset fra osende olielamper, hvilket ødelagde hans syn. Derfor bestemte han sig til at udbrede solcellelamper til fattige mennesker, så de ikke også behøvede at ødelægge deres øjne.
Projektet SDFA (Sustainable Development For All) går ud på at uddanne lokale grupper i at producere solcellelamper af rest-solcellepaneler fra udenlandske firmaers produktioner og genbrugsjern. På nuværende tidspunkt baseres projektet i høj grad på frivilligt arbejde, men i længden kan det både skabe bedre helbredsforhold, lys til at arbejde og studere samt arbejdspladser i Kenya.
Læs mere om projektet, og find ud af hvordan du kan være med til at støtte her:
Projekt: "The Lightie" - Billig solcellelampe af sodavandsflaske til mennekser i udviklingslande
Den sydafrikanske designer og entrepenør Michael Suttner har afsløret "The Lightie": en transportabel solcellelampe som passer ind i en sodanvandsflaske. Det billige og holdbare apparat er designet at bringe bæredygtig, sikkert og billigt lys til mennesker i udviklingslandene og til alle med en lav indkomst.
Initiativet er vokset frem af den kendsgerning at omtrent 2 milliarder mennekser lever uden adgang til lys efter mørkets frembrud. Ydermere dør 2 millioner hvert år af brug af parafin-lanterne og stearinlys - lyskilder som for i øvrigt koster dem gennemsnitligt 25% af deres indkomst. Dette løber op i omtrent 380 milliarder Rand (omtrent 201 milliarder DKK) som går til at købe denne slagt belysning som årligt afgiver 190 millioner tons CO2 til atmosfæren.
Hovekomponenterne i "The Lightie" er en effektivt CIGS solcellepanel, en LED pære og opladelige batterier. Efter 5-8 timers sollys kan denne 120-lumen konstruktion lyse omkring 8 timer på sin højeste indstilling og op til 40 timer på sin laveste. Lampen er let at bruge, og den tænder automatisk når mørket falder på. Solcellelamper er intet nyt, men designeren håber på at gøre sin kreation til "iPod'en" inden for bæredygting belysning. For at gøre sin ambition til virkelighed har Suttner haft indledende samtaler med Coca Cola - et firma som er velpositioneret til at føre en kampagne i den størelsesorden der skal til for at bringe "The Lightie" ud til dem der har mest brug for den.
Projekt: Philips bringer solcellelamper til Nairobi i form a gadelys
Et samarbejde mellem Philips og det Kenyanske vejdirektorat har til mål at se gaderne i hovedstaden Nairobi oplyst af solcellelamper - pilotprojektet er det første af sin slags i Østafrika. Philips udtaler at deres sol-drevne vejbelysning er det mest effektive, pålidelige og billige per kilometer takket være en kombination af nyteknologiske LED pærer med kraftigt lys, samt en intelligent controller. Grundet et smart ladesystem og en selvlærende lysstyrke-controller (og en deraf følgende forlænget levetid) skulle priserne for både solcellepaneler og batterier ifølge Philips være 50% billigere end for konventionelle sollcellelamper.
Projekt: WakaWaka - mere lys til mennekser i fattigdom
WakaWaka betyder noget i retning af "Lys stærkt" på Swahili. Projektet har - ligesom "The Lightie" - sin oprindelse i problematikken i at mindst 1,2 milliarder mennekser i dag lever uden adgang til elektricitet, og at fattige bruger en stor del af deres indkomst på meget forurendende lyskilder.
Vejen væk fra det dyre og forurendene petrolium kunne være en solcellelampe som denne - producenten lover op til 16 timers lys på en dags opladning, og til en pris på under 10$ eller omtrent 55 DKK, hvilket svarer til 2-3 måneders forbrug af petrolium. Det er selvfølgelig meget fint, men det kræver at solcellelamperne kommer ud til dem der har brug for dem, og her er den gode nyhed: de er allerede godt i gang. Se bare på projektets hjemmesiden hvor man får en oversigt over hvor mange enheder der er distribueret til forskellige omegne af verdenen:
Projektets hjemmeside: WakaWaka
Projekt: NOMAD - bærbar solcellebelysning
I stil med andre projekter som LuminAID og Wakawaka, kommer her endnu et skud på stammen i rækken af projekter hvis formål hovedsageligt er at løse problemerne med manglene belysning og brug af petroliumslamper som mere end halvanden milliard mennesker lider under.
Solcellelampen er udviklet i Belgien af firmaet O-Sun. Med et enkelt design har lampen én knap med hvilken man kan indstille lysstyrken til tre forskellige niveauer. Med det kraftigste lys, lyser den 6 timer, og med den laveste indstilling, lyser den hele 35 timer på en fuld opladning.
Se mere på:
Projekt: Nokero N100
Omtrent en fjerdedel af verdens befolkning får stadigvæk belysning ved direkte afbrænding af fossile brandstoffer, hvilket resulterer i en årlig udledning af 200 millioner tons CO2, svarende til forbruget for 60 millioner biler. Her kommer endnu en solcellelampe som er designet med det mål for øje at bringe denne mængde udledte CO2 ned samtidig med at den giver menneskerne i udviklingslandene endnu en mulighed for billig, sikker og ren belysning.
Nokero N100 er en vandtæt, solid, soldreven LED lampe, designet af det Hongkong-baserede Nokero. På en typisk da i solen leverer lampen 2-3 timers lys. Læs mere på:
Projekt: BRIGHT - solcellelampe og telefonoplader
Idéen om at sænke afhængigheden af petrolium når der kommer til belysning efter solnedgang i udviklingslandene er tydeligvis udbredt. Med dette formål for øje har har BRIGHT products lavet et design der tilgodeser alsidighed. Således kan lampen både bruges som en hængede lampe, transportabel lygte og som skrivebordslampe. Dertil kommer at lampen også kan bruges til at oplade mobiltelefoner via et indbygger mikro USB stik.
Ifølge BRIGHT products vil det tage 8-10 timers sollys at få opladet batteriet fuldt ud. Ved en fuld opladning kam lampen lyse 50 timer ved den laveste indstilling, 8 timer ved den midterste indstilling, og 4 timer ved den indstilling hvor lampen lyser kraftigst. BRIGHT lampen har en bøjelig nakke hvilket både er årsagen til dens diversitet, rent brugsmæssigt, men det sikre samtidig også at solcellepanelet let kan justeres så det fanger mest muligt sollys.
Projekt: Intelligent styring til LED solcellelamper
Siden 2008 har de to firmaer AKJI og Outsider A/S samarbejdet med DTU om et udvikle et intelligent styringssystem til solcelle lamper. En styringsenhed i lamper op til 50W, kan kontrollere lysmængden efer tidspunkt på døgnet og årstid, og på den måde sikrer man sig en solcellelampen lyser, når der er brug for det.
Fra SolarCamp ser vi med stor interesse på dette projekt, da problematikken omkring skiftende antal soltimer, i et land med særdeles skiftende vejr som Danmark, er en udfordring selv med gode kvalitet solcelleprodukter. Laver man et lille solcellepanel og finder sig i at lampen lyser kortere tid på skyede vinterdage? Eller laver man et kæmpe solcellepanel til en lille lampe, som sikrer at lampen lyser godt året rundt, men som er spildt i sommermånederne, hvor meget mindre kunne gøre jobbet tilfredsstillende? Desuden er kæmpe solcellepaneler på lamper heller ikke altid klædelige.
Outsider A/S er efterhånden ved at være klar med de første produkter, bl.a. cykelstativet JELLO. Læs mere om produkterne og følg med i udviklingen på firmaets hjemmeside - det gør vi i hvert tilfælde.
Projekt: Solcellebelysning på de danske cykelstier
Kommunerne laver i øjeblikket forsøg med at fræse solcellelamper ned i cykelstierne - så kan det næsten ikke blive mere miljørigtigt.
For et par måneder siden blev cykelstien mellem Beder og Århus udstyret med solcellelamper, og nu udvider Århus kommune projektet: Også cykelstien mellem Grenåvej og Skødstrup skal have fræset lamper ned i asfalten. Meningen er, at det skal være kørelys for cyklisterne på cykelstien. På samme måde som fly har landingslys på landingsbanen.
Lamperne kan lyse hele 2300 timer på bare en enkelt opladning, og det eneste problem der derfor kan opstå er hvis lamperne bliver dækket at sne kan de ikke blive opladet af solen, og vil måske bruge alt deres strøm når solcellen bliver mørkelagt af sne. Cyklisterne har foreløbigt været ovenud begejstrede for projektet, og alle mener de at det er rart med "kørelys" på cykelstien.
Da mange kommuner ikke sætter gadelamper op uden for byzonen, kan solcellelamperne være en effektiv og billig måde at sikre færslen for cyklisterne uden for byerne. Solcellelamperne har en levetid på 5-8 år, og projektet har foreløbigt kostet 150.000kr.
Mere i Århus Stiftstidendes artikel om solcellelamper i cykelstier.
Projekt: Nyt økovenligt, solcelledrevet, flydende hjem
Solceller bruges selvfølgelig til andet en solcellelamper. Om ikke andet så er belysning i dette tilfælde kun én af tingene solceller her bruges til. Den italienske arkitekt Giancarlo Zema har designet et nye økovenligt, flydende og solcelledrevet hjem, kaldet "WaterNest 100". Bygningen er cirkulær af struktur og rummer 100 kvm boplads. Op til 98% af materialet udgøres af genbrugsmaterialer, og al energi leveres af solcellepanelet på taget.
Det er ikke en ny ting for Zema at designe akvatiske bopæle. Hans tidligere koncepter har inkluderet Trilobis 65 Yacht-hjemmet, en semi-nedsænket klippeside bolig, og en 5 etagers flydende boligblok. I modsætning til disse designs virker WaterNest 100 dog praktisk, og som noget man rent faktisk kunne tænkes at bo i en dag.
Inspirationen kom fra observationer af flydende reder af vandlevende fugle fra hele verden - reder hvor fuglene trygt kan leve og yngle i komplet harmoni med naturen, fortæller Zema: "Så jeg tænkte på at designe noget lignende som kan hjælpe os med at omfavne livet og give os en flydende oplevelse i en naturligt og energibesparende miljø."
Den er designet til at være fortøjet på floder, søer, bugter, atoller og roligt hav. Den smukt kurvet struktur er 12 meter i diameter og 4 meter høj. Den har et genbrugt aluminium skrog, en lamineret support ramme af træ, buet beklædning og skillevægge af træ som er behandlet så det er vandtæt.
Elektriciteten genereres af det 60 kvm store solcellepanel som er en integreret del af tagstrukturen. Der er benyttet amorfe solpaneler som er formet efter taget kurvede struktur. EcoFloLife som har udviklet WaterNest 100 efter Zemas design, siger at panelet har et peak output på 4 kWp, men at WaterNest 100 kan køre på omkring1 kWp.
Herudover er der også indbygget et mikroventilationssystem med både loft- og gulvriste som sørger for at der er frisk luft indenfor. EcoFloLife siger at et automatiseret temperatur kontrol system sikrer et meget lavt energiforbrug og minimal vedligeholdelse.
Der er stor mulighed for fleksibilitet i indretningen, og hjemmet kan rumme en familie på op til 4. Et hjemme automation system gør det muligt at kontrollere alt fra lys, gardiner, blænder og lydsystem med lethed. Forudindstillede lyd-, airconditioning og lydprofiler kan vælger, og brugeren kan holde øje med energiforbruget og temperaturen.
Zema siger at WaterNest 100 bliver realiseret meget snart.
Projekt: Little Sun
Kan nu købes hos SolarCamp - HER: Little Sun Lampen
Den anerkendte og berømte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson har designet Little Sun solcellelampen i samarbejde med ingenør Frederik Ottesen. Det er en solcellelampe der er udformet som en smuk gul blomst, men som ved hjælp af et effektivt solcellepanel, på bare fire timers kan høste nok strøm til at lyse 5 timer med skarpt lys eller 10 timer med dæmpet lys.
Solcellelampen Little Sun er dog meget mere end en kreativt udformet solcellelampe. Det er også et verdensomspændende projekt, hvor man ikke alene får ren og miljørigtigt lys ud til udkantsområder i Ulande - og desuden også et projekt, der skal give mulighed for at lokale entreprenører kan bygge små virksomheder op, hvor de sælger lampen. Som de skriver på deres side:
"A work of art, that works in life!"
Man kan støtte projektet ved - ganske enkelt - at købe en af lamperne, f.eks. på projektets egen hjemmeside. Når du køber en Little Sun, giver du en lampe til et Little Sun projekt i Zimbabwe. Det skaber arbejdspladser til tidligere fadderbørn, som får her igennem hjælp for at starte en lille forretning, hvor de sælger lampen.
Vi er nu stolte af også her på Solarcamp at være forhandlere af disse fine lamper.
Links