Find vejledning til køb af din nye solcelleoplader her! Se de forskellige typer af solcelleopladere på markedet, og læs mere om hvilken oplader, der bedst opfylder netop dine behov.
Hvilken type af solcelleoplader bør jeg vælge?
Typen af solcelleoplader, du bør vælge, afhænger af hvad du skal bruge den til. Et par eksempler kunne være festival, trekking, kajaktur, strandtur, camping eller blot en tur i parken. En anden overvejelse er hvor meget elektronik solcelleopladeren skal kunne producere strøm til.
Skal den f.eks. kunne holde flere smartphones og en ipad kørende i længere tid på en trekkingtur i Norge om foråret, skal der noget andet til end hvis blot det er en enkelt smartphone på en uges cykeltur i den danske sommer.
Køb kun solcelleopladere med 2,5W eller mere
Vi kan lige så godt starte med hvad du skal undgå når det kommer til solcelle opladere: Undgå de små, fikse solcelle-powerbanks som er populære på diverse gadget-sider. De virker smarte med deres handy "smartphone-agtige" udseende og størrelse samt deres indbyggede powerbanks. Men solcellen er kun omkring 1W, hvilket simpelthen ikke er nok til at gøre nogen videre forskel - særligt ikke fordi mange af de små, billige modeller af powerbanks med solceller virker til at aflade lige så hurtigt som solcellen kan lade op på grund af dårlig kvalitet batterier.
Vore erfaring er at man bør holde sig fra alle opladere på under 2,5W. Med 2,5-5W kan du derimod sagtens holde din telefon kørende de fleste dage i den lyse halvdel af året. På en helt mørk torden- og regnvejrsdag vil det dog ikke være nok, selv om sommeren, men på en dag hvor himlen konstant er dækket af hvide, lette skyer, vil det næsten være muligt med 5W. Så hvis du er i tvivl, så er det altid bedre at vælge for mange watt end for få.
Hvor mange watt(W) har jeg brug for?
Det afhænger meget af både af vejret og dit strømforbrug, hvor mange watt(W), du har brug for. Baseret på vores egne erfaringer og testning, vil vi give følgende anbefalinger:
Smartphone: ca. 3W i solskinsvejr / op mod 6W i skiftende vejr
Tablet: 6W i solskinsvejr / op mod 12W i skiftende vejr
Bærbar: 30W i solskinsvejr / op mod 60W i skiftende vejr
Et kig på vores anbefalede solcelleopladere
Vi har siden 2013 samlet viden og erfaring inden for solcelleteknologi og powerbanks. Herunder finder du vores analyse af de forskellige kategorier inden for solcelleopladere, samt vores anbefalede produkter og solcelleoplader-løsninger, der passer til forskellige behov.
er et af de mest innovative brands af solcelleopladere og powerbanks, med fokus på lang leveting og komponenter i bedste kvalitet. Solcelleopladerne er udstyrede med >20% effektivitet solceller og iPOWER strømstyring hvilket giver en bedre og mere stabil opladning i en mere kompakt størrelse.
Påhængs-solcelleopladeren - en kundefavorit
- Til trekking, vandreture, cykelture, outdoor og andet hvor du er på farten med din solcelleoplader i løbet af dagen. Også god til festivaler pga. dens holdbarhed og relativt lave pris.
Hvis du skal bruge strøm imens du konstant er aktiv, som ved f.eks. trekking eller vandreture, er denne model, som vi har døbt "påhængsopladeren" et rigtig fint bud. Denne type oplader er tynd og let - og er lige til at spænde på f.eks. en vandrerygsæk eller på alt muligt andet (med de medfølgende karabinhager). Denne model giver 6,5W, hvilket nemt kan holde en smartphone kørende, også selvom vejret er skiftende. Hvis vejret er fint, kan det også holde en tablet ret godt kørende.
Man kan vælge at oplade smartphones, tablets, kameraer mm. direkte fra opladeren. Nogle smartphones er dog mere følsomme end andre, og derfor virker det for nogle modeller kun når opladeren er i direkte sollys, hvor det for andre modeller også virker selvom det er let skyet.
Opladeren er dog også udstyret med en lomme bagpå. Dette er smart fordi man kan vælge at lægge en powerbank i lommen, glemme alt om den imens den lader op, og så senere bruge powerbanken til at oplade telefonen. I modsætning til direkte opladning, som nævnt ovenfor, virker den nemlig med alle modeller når du oplader fra powerbanken i stedet. Man slipper derved også for at have tablet eller smartphone koblet til opladeren hele tiden. Af disse årsager anbefaler vi altid at man bruger en powerbank med sin oplader - det er bare bedre! Hvis du har egen powerbank, kan du let bruge den, og ellers kan du finde en her, som der passer i lommen på påhængsopladeren: Powerbanks
- Enkelt, kompakt design med både powerbank og solcelle i ét. Perfekt løsning, hvis du vil have en solcelleoplader der er fuldstændigt "selvkørende". Bare fold den ud og smid den i solen. Overfør strømmen senere til din elektronik.
ALLPOWERS 6W/10.000mAh solcelle powerbank
Advarsel: Mange gadgetshops fører de små solcelle powerbanks, hvor solcellen kun er lidt større end overfladen på en smartphone. DETTE VIRKER IKKE GODT. Solcellen er kun på 1-1,5W, hvilket knap nok resulterer i en reel opladning. Køb en solcelle powerbank med 3W+ eller køb en almindelig powerbank uden solcelle.
Hvis du ønsker en enkel solcelleoplader løsning, hvor du ikke behøver have din elektronik koblet til opladeren hele tiden, er en solcelle powerbank en perfekt løsning. Så snart solcellen bliver foldet ud og ramt af lys (også gennem skyer), begynder opladningen af den indbyggede powerbank.
Du kan f.eks. smide opladeren på græsset, en stol eller hænge den på dit telt, og så ellers tage på eventyr med den smartphone. Når du kommer hjem, er batteriet fyldt, og du kan hurtigt og effektivt overføre strømmen på det indbyggede batteri til din smartphone eller tablet - lige så hurtigt som fra en stikkontakt.
Vores ALLPOWERS solcelle powerbank kombinerer et kraftigt 6W solcellepanel med en indbygget stor powerbank på 10.000mAh - strøm nok til omkring 3 smartphone opladninger, når powerbanken er fuldt opladet. Powerbankens store kapacitet gør, at solcellen skal bruge en del timer på at lade den fuldt op, så det kan være godt at oplade den fuldt over et par dage hjemmefra, eller via stikkontakt, og så herefter bruge solcellefunktionen som "løbende påfyldning".
- Kraftfuld, bærbar power til din elektronik. Velegnede til lejre, camping, telture, kolonihaver og lignende hvor du har en "base" om dagen, hvor opladeren kan ligge.
ALLPOWERS X-DRAGON 20W Solcelleoplader
Styrken ved de sammenfoldelige solcellepaneler er at de kan levere meget mere kraft end førnævnte type. Til gengæld er de (større af dem) for store og uhåndterlige til let at kunne transporteres rundt, andet end når de er sammenfoldet. Nogle størrelser kan dog godt spændes fast på eksempelvis en kajak, cykeltrailer eller lignende, hvis man er lidt fingernem. Som ses på billeder kommer de ofte med snore i kanterne, så de let kan hægtes fast.
Du kan finde vores udvalgte sammenfoldelige solcellepaneler her: foldbare solcelleopladere. Når man kommer op på de omkring de 20W, kan panelet stå for opladning af en hel families elektronik på en sommerdag, og nogle sammenfoldelige solcellepaneler kan endda oplade laptops - disse er dog lidt nogle grove strømslugere, så her vil vi anbefale så mange watt som muligt, og ikke mindre end 30W. Hvis du planlægger at bruge din bærbare udenfor i dagevis fordi du insistere på at rejse rundt i ødemarken for at skrive din Ph.d. om termitter, er det anbefalelsesværdigt at få så mange watt du kan - f.eks. et 50W panel. Så er der virkelig mulighed for at panelet kan være den eneste kilde til din bærbares overlevelse i en længere periode.
En erfaringsmæssig lille note: et 20W solcellepanel genererer nok strøm til at oplade en smartphone fuldt på omkring én time i direkte sol (uden powerbank imellem, hvis telefonen tillader det)!
Det er smart at bruge en powerbank sammen med en sammenfoldelig solcelleoplader, da man derved slipper for at have tablet eller smartphone koblet til opladeren på det rigtige tidspunkt hvor der er sol, men i stedet kan lade powerbanken ligge og blive opladet i løbet af dagen, for herefter at overføre strømmen fra powerbanken på et senere tidspunkt. Dertil kan man hurtigt "gå glip" af meget strøm hvis man lige har koblet sin iPad fra i et par timer, eller hvis den bare bliver fuldt opladet. Dette sker ikke hvis der er en powerbank (med en relativt stor kapacitet) tilsluttet konstant.
Hvis man vælger en powerbank med flere udgange, er det også muligt at lade flere enheder op på en gang, hvilket er relevant hvis man har ét større panel som deles af en familie.
- Rygsæk og solcelleoplader i ét smart og holdbart design.
Solcelle Rygsæk med 6,5 solcellepanel
Hvis det er et hverdagsfænomen at din smartphone (eller hvilke gadgets du nu måtte rende rundt med) løber tør for strøm på de mest ulidelige tidspunkter, så kan den indbyggede oplader måske være en løsning på problemet - især hvid du alligevel har for vane at rende rundt med en rygsæk eller en taske. Man kan gemme en powerbank i en af rygsækkens lommer, og på den måde sikre at man altid har backup-strøm i nærheden. Rygsække fås både i modeller hvor panelet er indbygget, og som denne, hvor panelet kan tages af. Dette lader sig selvfølgelig lige så fint gøre med din egen, gamle rygsæk, og tidligere nævnte påhængsoplader.
Der findes visse typer af store rejserygsække som har indbygget solcellepaneler, som er vandtætte og det hele. Der findes også meget veludførte tasker - både til mænd og kvinder - udført i lidt dyrere materialer hvor fokus er lagt på designet og på stilen. Det er dog ikke noget vi har - endnu.
Opsummering
Så vi har fået på plads at du lige så godt kan glemme idéen om den lille, fikse 1W solcelle oplader der lige er til at gemme i lommen.
Herudover har du overordnet set 3 muligheder:
1) Påhængsoplader-typen
Den er smart fordi den kan spændes på rygsækken, samt på alt muligt andet. Dertil er den relativt billig, og kan fint understøtte brugen af en smartphone i typisk dansk sommervejr. Sørg for at finde noget på 5W eller mere. Prisforskellen er ret lille på 2,5W og 5W, og det er bare mere brugbart at have lidt overskud.
2) Sammenfoldelige paneler
De er større, og derfor ofte bedst til situationer hvor du har en base i løbet af dagen. De lidt mindre (op til omtrent 20W) kan man godt slippe afsted med at spænde på diverse ting.
3) Indbygget i rygsække eller tasker
I nogle tilfælde kan det være en attraktiv mulighed fordi panelet kan være designet til at passe til en stor vandrerygsæk, eller fordi man synes at designet på en af håndtaskerne bare er smart og super chic!
Hvor længe tager det at lade en powerbank op?
Hvor kraftigt et solcellepanel du har brug for, afhænger naturligvis af hvor stort et batteri solpanelet skal oplade, og hvor hurtigt det skal gå. Batteriers kapacitet måles som oftest i milli-ampere-timer (mAh). Et smartphone-batteri er typisk på omkring 3.000 mAh. Hvis du er interesseret i en mere fuldstændig forståelse af batterier og strøm, kan du læse mere i vores artikel om batterier og strøm.
Men lad os komme med nogle eksempler for at sætte tingene i et let overskueligt perspektiv...
Oversigtsskema
Herunder er en oversigt over hvor lang tid det tager for solcellepaneler af forskellige størrelser at oplade et udvalg af almindelige batteri-typer. Dette er under optimale forhold, vel at mærke, hvilket man sjældent finder i virkeligheden - det gør en meget stor forskel. Mere om det nedenfor.
Her er det værd at bemærke, at selvom spændingen på powerbanks generelt er 3,7V (hvilket er tallet der skal benyttes til at regne ud hvor meget energi der er på dem), så kræver det 5V at oplade dem, hvilket derfor er taller der er benyttet til at regne ud hvor længe det tager at oplade dem. Hvis du gerne vil vide mere om strøm, og om hvordan disse tal er regnet ud, kan du læse vores artikel her: Batterier og strøm.
Ikke optimale forhold
Man skal holde i mente at den angivne watt-ydelse for panelerne forudsætter optimale forhold. Det vil sige at et 100W panel leverer kun 100W under fuld sol, når solen står lige på panelet i en 90 graders vinkel. Panelet vil stadigvæk levere energi når det er skyet, eller hvis solen står skråt ind på panelet, men altså et lavere antal watt. Hvor meget et skydække reducerer solcellens kraft, er svært at sige helt præcist, men baseret på vores erfaringer, yder et solcellepanel ca. halv kraft i vekslende vejr, hvilket vil sige at de reelle opladningstider fordobles i forhold til ovenstående skema. Hvis der er et tungt, mørkt skydægge, er det ret begrænset hvor meget man kan hive ud af et solcellepanel.
Dertil kan man sige, at hvis man eksempelvis er på vandretur med en solcelleoplader spændt fast på rygsækken, vil vinklen på solen jo langt hen af vejen heller ikke være 90 grader, hvilket også påvirker tallene i tabellen.
Men hvorfor bruger man så overhovedet tallene? Simpelt nok fordi man har brug for en fælles standard. Det nytter ikke noget at et firma angiver hvor mange watt man kan forvente at få ud af deres solcellepanel på en gennemsnitlig (hvad end det så er) sommerdag i Kina, imens et andet firma angiver hvad der kan forventes, beregnet ud fra et gennemsnitligt antal solskinstimer per år i England. Dette ville gøre det umuligt at sammenligne de to produkter.
Derfor angives der efter optimale forhold, og det kræver i stedet at man har lidt erfaring for at kunne vide hvor mange watt der skal til en given situation, men dette har vi allerede berørt i tidligere afsnit.
Den naturlige grænse
Oversigten giver en idé om hvor meget energi solcellepanelerne kan levere i forhold til hvor meget strøm diverse batterier kan indeholde. Dette betyder ikke at et 100W panel reelt set kan lade et Samsung Galaxy S10 batteri op på 8 minutter, for det ville batteriet ikke kunne holde til, men blot at der genereres nok strøm til det. Batterier har en naturlig grænse for, hvor hurtigt du kan ”kaste strøm ind i dem”, og for smartphones er den hurtigst mulige opladning, batteriet selv vil tillade, på omkring én time.
Dette medfører dog også en interessant eftertanke...
Hvis du kun har én powerbank, får du ikke altid mere ud af et større solcellepanel. Hvad sker der f.eks. hvis du tænker at nu skal du søreme have noget energi ud af det solskinsvejr, og du så anskaffer dig et 100W panel og en stor 20.000 mAh powerbank til at lagre al den energi?
Lad os starte med en tæt på optimal situation. Du er på stranden, solen står på sit højeste (i en 90 graders vinkel på panelet). Vi antager derfor at der produceres 100W. Der vil altid være et tab ved overførslen - lad os sige det er 5%. Der giver os 95W.
Lad os sige at din powerbank har en 2A indgang (spændingen på powerbanks er altid 5V). Din powerbank er altså i stand til at modtage:
2A * 5V = 2 C/s * 5 J/C = 10J/s = 10W.
Så er der potentielt set 85W tilbage som ikke høstes.
Hvad skal du så bruge et stort panel til?
Tja, hvis du sørger for at få et panel med flere udgange, kan du slutte flere powerbanks til, og få høstet mere af energien. Det kan også være du gerne vil oplade en bærbar på 18V.
Det har desuden også sin fordel at have lidt ekstra kapacitet. Lad os nu sige at panelet ligger i en vinkel på solen. Så ryger vi måske ned på 40W. Eller lad os sige at det bliver skyet. Så ryger vi måske ned på 20W.
Med et større panel er du i langt højre grad sikret et brugbart output under den slags naturlige omstændigheder som selvfølgelig vil forekomme.
Skal opladeren have en indbygget/tilknyttet powerbank?
Da solcellepaneler ikke leverer strøm når det er mørkt, og leverer langt mindre strøm når det er overskyet, end når solen skinner, er det som regel en fordel at have en powerbank tilkoblet panelet så du kan høste strålerne al den tid solen er fremme.
Fordelen ved denne kombination er også at det indbyggede batteri løbende kan oplagre strømmen fra solcellepanelet så du ikke behøver have din smartphone/pad/laptop koblet til opladeren hele tiden for at solcellepanelet virker. Du vil så senere, når du har brug for strømmen, hurtigt kunne overføre den fra din powerbank.
Vi anbefaler at man altid sørger for at have en powerbank til sin solcelleoplader - ikke kun af ovennævnte årsager men også fordi telefoner og tablets kan være lidt mere "kræsne" med hvilken strøm de vil tage imod. Derfor virker solcelle opladere med et lavt antal watt ikke altid så godt hvis det f.eks. er lidt overskyet - med en powerbank er dette problem løst.
Nogle solcelleopladere til smartphones og tablets kommer med indbyggede batterier, og hvis du finder en oplader med en lille powerbank på 5.000 mAh, er dette allerede mere end der er på et smartphone batteri. Med andre ord: Hvis din solcelle oplader har fuldt batteri hjemmefra, kan du næsten oplade din smartphone to fulde gange fra batteriet, før du overhovedet behøver tænke på at bruge solpanelet når du er afsted.
Kan jeg skade min elektronik ved at sætte det til en solcelleoplader?
Hvis den elektronik du ønsker at oplade, oplades via USB (5,5V), såsom det er tilfældet med smartphones og pads, er det i reglen meget svært at gøre noget forkert. Hvis stikket passer i begge ender, er du på den sikre side. Desuden har stort set alle pads og smartphones i dag ”volt-control”, der sikrer din elektronik mod forkert strøm.
Hvis man er på udkig efter et panel, der kan oplade ens bærbare computer, er det derimod vigtigt at forholde sig til hvilken spænding computeren kører med (det vil sige volt). De fleste bærbare kører på 19V, men nogle kører på 18V. Det står ofte på den oprindelige oplader du fik med din laptop da du købte den.
Hvis man oplader med for høj en spænding, vil det sandsynligvis skade computeren. En for lav spænding kan nogle gange resultere i at computeren ikke fungerer, eller måske blot at skærmen er en anelse mindre klar - det kan dog heller ikke udelukkes at det kan skade computeren. Mange computere har indbyggede sikkerhedsmekanismer til at undgå at der forårsages skade, men for en sikkerheds skyld:
Hvis du har en computer, der kører på 19V, så sørg for at få et panel der leverer 19V, og hvis du har en computer der kører på 18V, så sørg for at få et solcelle panel der leverer 18V.
Nogle paneler kan levere flere forskellige spændinger, og dette er ofte også gældende for de indbyggede/tilknyttede batterier. På den måde kan man med ét panel (og dertilhørende batteri) oplade både en smartphone, en pad (USB-type, 5,5V), et bilbatteri (12V) og en bærbar (nogle gange endda flere typer, afhængigt af det enkelte panel/batteri). Dette står i beskrivelserne af de enkelte produkter. Her er en liste over hvilken spænding de mest gængse produkter benytter:
5,5V: Telefoner af alle typer, iPads, MP3 afspillere og generelt alt der oplades på USB stik.
12V: Eksempelvis bilbatterier (kan være praktisk til at holde store mængder strøm, hvis ikke vægt er en vigtig faktor).
18V og 19V: Bærbare computere.
At sætte et solpanel og separat batteri sammen
Her skal man blot vide at et panel har ét eller flere outputs. Hvert output kan levere en given spænding (volt), f.eks. 5,5V i ét output og 19V i det andet. Spændingen i disse output skal blot matche med batteriets input. Så hvis du har et panel der kun har ét output på 18V, skal du altså have et batteri med et input på 18V.
Det er meget muligt at batteriet så har mere end ét output, og altså kan ændre spændingen, og levere 18V i sit ene output og 5,5V (USB spænding) i det andet. Informationer om spænding, input og output står i beskrivelserne af produkterne.
Denne guide skulle gerne give et tilstrækkeligt indblik til at kunne vælge de rette typer og størrelser af solpaneler og batterier, afhængigt af formålet de skal tjene. Ellers er du altid velkommen til at skrive til os og spørge!