
I denne lille artikel kan du læse mere om hvad man bør kigge efter når man er på udkig efter en ny powerbank, samt hvilken betydning de forskellige specifikationer har.
Hvad skal man se efter når man vælger en powerbank?
Input
Input er det stik hvor batteriet oplades fra - altså der hvor det modtager strøm - og der er som regel kun en enkelt indgang, men nogle opladere har dog flere muligheder.
Der er to tal at kigge efter: volt (V) og ampere (A), og antallet af volt er altid 5V.
Det du skal kigge efter, er altså antallet af ampere. De fleste powerbanks kommer med enten en 1A (1.000 mA), 1,5A elle 2A indgang.
Men hvorfor er dette vigtigt? Hvis du gerne vil have en dybere forståelse af volt, ampere, mAh - og meget mere i den retning - kan du læse vores artikel om det her (Batterier og strøm), men ellers er det måske nok at sige at antallet ampere er afgørende for hvor hurtigt du kan lade din powerbank op.
Dette er især vigtigt hvis du har en powerbank med en stor kapacitet. Hvis du eksempelvis har en 20.000 mAh powerbank, og den har en 2A indgang, svarer det til at en fuld opladning vil tage:
20.000 mAh / 2.000 mA = 10 timer.
Med en 1A indgang ville det altså tage dobbelt så lang tid:
20.000 mAh / 1.000 mA = 20 timer.
Med en mindre powerbank på eksempelvis 5.000 mAh, er det ikke lige så vigtigt, for selv med en 1A indgang, tager det ikke så lang tid:
5.000 mAh / 1.000 mA = 5 timer.
...og derfor ser man som oftest også at de mindre powerbanks kører med et lavere antal ampere.
Konklusionen er altså at det - især med større powerbanks - kan være vigtigt at se efter antallet af ampere på indgangen hvis ikke man vil vente 20 timer på en fuld opladning.
Output
Output er stikket hvorfra man kan trække strøm til at oplade sin telefon mm.
Den første ting du bør se efter er - ligesom med input - hvor mange ampere udgangen er på. Man kan få alt fra 0,5A til 2A, og, på samme vis som illustreret ovenfor, kan du altså oplade din telefon på den halve tid hvis udgangen har 2A i stedet for 1A.
Den næste ting du kan kigge efter - afhængigt af hvad du skal bruge powerbanken til - er om der er flere udgange. Særligt hvis det er en stor powerbank der skal oplade flere enheder, er det jo praktisk at den har mere end en udgang.
Kapacitet
Kapaciteten angives i enheden mAh (milliamperetimer), og er et udtryk for hvor længe batteriet kan levere 1 ampere med den angivne spænding (volt). Med andre ord er det et lidt vildledende udtryk for hvor meget energi der er på batteriet. Hvis du gerne vil forstå dette bedre, kan du læse meget mere herom i førnævnte artikel om batterier og strøm.
I denne artikel vil vi nøjes med at gribe det lidt mere praktisk an, og spørge; hvor meget skal du bruge? Svaret er formodentligt: lidt mere end du tror.
Hvorfor?
Mange begår den fejl at når de overvejer hvor mange gange deres 20.000 mAh powerbank egentlig kan oplade deres Galaxy 10S (som har et 3.400 mAh batteri), så tænker de:
20.000 mAh / 3.400 mAh = 5,9 opladninger.
Så simpelt er livet desværre ikke helt...
For det første er spændingen på powerbanks som regel 3,7V, men opladningen af telefoner via USB stikket på powerbanken foregår ved 5V.
Det betyder at den egentlige mængde bliver 3,7V / 5V * 20.000 mAh = 14.800 mAh.
Derudover vil der altid være et tab i form af varme når man bruger powerbanken - ofte 10%. Så er vi nede på:
14.800 mAh * 0,9 = 13.320 mAh.
En 20.000 mAh powerbank vil derfor kunne oplade telefonen:
13.320 mAh / 3.400 mAh = 3,9 gange.
Hvorfor angiver de ikke bare det reelle output?
mAh er ikke nødvendigvis den ideelle måde at angive mængden af energi der er på et batteri. Til dette formål kunne man bruge mWh, idet denne enhed ikke afhænger af antallet af volt.
Men angivelsen i mAh tillader producenterne at skrive højere tal, som får kapaciteten til at fremstå som meget bedre, og langt de fleste har ingen anelse om dette alligevel.
Derudover, hvis de rent faktisk skulle angive et ouput som mængden af reel energi, blev de automatisk også tvunget til at tale om størrelsen af det tab der finder sted under konverteringen, altså overførslen af energi, og strømmens ændring i volt. Med angivelsen mAh, kan producenter med konverteringschips med lav effektivitet stadig markedsføre deres powerbanks på linje med dem i høj kvalitet.
Altså, en 20.000 mAh powerbank i dårlig kvalitet fremstår på linje med en 20.000 mAh powerbank i god kvalitet (og med gode konverteringschips), til trods for at den med de mindre effektive konverteringschips måske taber mere end 10% ved overførslen, hvor nogle af dem i god kvalitet er nede på 2%.
Hvis de skulle tale om hvor meget energi der reelt blev overført, kom de ikke uden om dette.
Kvalitet
Snyd?
En helt anden ting er at det dertil også før er set at meget billige powerbanks har været angivet med en forkert kapacitet. Så selvom der har stået 15.000 mAh, har det vist sig når man åbnede den, at der reelt set kun var tale om 12.000 mAh. Dertil kommer hele historien om de 3,7V vs. 5V, samt et højt konverteringstab på 10%, hvorefter den reelle kapacitet er 12.000 mAh * 3,7V / 5V * 0,9 = 7.992 mAh.
Hvis man skal lave en helt generel - og nem - tommelfingerregel, når det kommer til at vurdere den reelle kapacitet af powerbanks, kan man gange med 2/3.
Opsummering
Når alt dette er sagt, kan kvalitet være lidt svær at spotte. Der er naturligvis en sammenhæng mellem kvalitet og pris, men man kan sagtens blive udsat for at kvaliteten er dårlig, selvom prisen er høj.
Hvad så?
Selvom man ikke er garanteret god kvalitet ved en højere pris, så kan man dog sige så meget som at hvis du finder en super, super billig powerbank, er det nok ikke den bedste kvalitet - men på den anden side er den jo så billigere. Hvis vi skal opsummere konsekvenserne kan der kan være ved at købe en helt billig powerbank, samt hvad man egentlig bør kigge efter, kunne det sådan ud:
- Input med lavt antal ampere = tager for evigt at genoplade
- Kun et output med lavt antal ampere = tager for evigt at lade noget op
- Er der fare for at kapaciteten ikke er korrekt?
- Husk at gange mAh med omtrent 2/3 for at få et mere reelt indtryk
- Lav konverteringsrate = stort spild på 10% eller mere
Dette er de vigtigste punker, men der er dog også et par andre ting man kan overveje...
Quick Charge
Der findes en række Quick Charge teknologier - ofte bare varianter af den samme teknologi, men med et nyt navn for brandingens skyld - heriblandt Qualcomm Quick Charge, VOOC, SuperCharge, og Flash Charge.
Denne type teknologier kan øge opladningshastigheden i varierende grad, men som vi kommer ind på i næste afsnit, kommer dette ikke uden en pris.
Forventet levetid og batteritype
Powerbanks er som regel af typen Lithium-Ion (oftest tilfældet for de mindre poewerbanks på 5.000 mAh eller mindre) eller Lithium-Polymer.
Det er ikke noget man nødvendigvis behøver at hænge sig i, da begge typer har hver deres fordele og ulemper, men dog også begge er gode til formålet.
Hvis du alligevel gerne vil vide mere om disse battertyper - og flere - kan du læse mere i vores artikel om typer af batterier.
Levetid
I forhold til levetiden, estimeres denne som oftest til omkring 500 cyklusser for begge batterityper. En cyklus skal forstås således at hvis man f.eks. bruger 50% af strømmen på batteriet (fra fuldt opladet), herefter oplader det til 100% igen, og så bruger 50% en gang til, så har man brugt 50% + 50% = 100% = 1 cyklus.
De 500 cyklusser er estimeret ud fra et sæt af standartbetingelser, og skal forsås sådan at når man når til de 500, vil batteriets kapacitet være forringet så det er nede på 80%.
Det betyder altså også at du formodentlig vil kunne få meget mere end 500 cyklusser ud af din powerbank. Hastigheden hvormed batteriet degenererer, afhænger dog i høj grad af flere ydre faktorer:
Temperatur
Generelt kan man sige at både meget høje og meget lave temperaturer øger nedbrydningshastigheden af batteriet. Temperaturgrænserne er lidt forskellige for opladning og afladning, men for at gøre det nemt, kan man sige at jo tætte på 25 grader man holder sig, jo bedre.
Mere detaljeret for eksempelvis Li-Ion, kan man sige at ved afladning kan man gå ned til -20 grader, men dette vil øge nedbrydningshastigheden meget. Det er bedst at holde sig over 10 grader, og under 60 grader. For opladning, derimod, er det bedst at holde sig over 0 grader for at undgå såkaldt lithium-plating.
Opladnings/afladnings hastighed (ampere)
Kort sagt, jo hurtigere du aflader eller oplader dit batteri, desto kortere levetid vil det have. Hvis ikke du har travlt med at få opladet din telefon, kan det derfor anbefales at undlade at benytte nogen form for Quick Charge tech, og måske endda benytte 1A udgangen på powerbanken i stedet for 2A udgangen. Dette forlænger både powerbankens og telefonbatteriets levetid.
Volt
Antallet af volt vil også gøre en forskel, men da denne værdi er fastsat, er der ikke nogen grund til at bekymre sig om dette.
Hvid du har læst med så langt, er du nu så godt som ekspert-powerbank-udvælger, og kan uden problemer finde en powerbank med de rigtige specifikationer næste gang du er på jagt!
Ja... Og vi ser jo gerne at du starter jagten her: Powerbanks ;-)